vrijdag 14 oktober 2011

Ondertussen

Ondertussen laten we zoonlief allerlei testjes doen op de computer. Want de resultaten van zoonlief hebben ons een beetje onzeker gemaakt. Althans mij, manlief is er nog steeds van overtuigd dat zoonlief een goed stel hersens heeft, dat daar niets aan mankeert. 


Ik wil bewijs en laat zoonlief door middel van www.onlineklas.nl allerlei spelletjes doen. Rekenen bijvoorbeeld. We ontdekken dat hij prima in staat is de sommen te maken, maar zien ook dat zoonlief in paniek raakt als hij onder tijdsdruk moet presteren.

Een van de spellen is een ballonnenspel. Er wordt een som gegeven en in de vier ballonnen die omhoog gaan staat het goede antwoord. Niets aan de hand als zoonlief de tijd heeft het antwoord uit te rekenen en de juiste ballon te vinden. Maar naarmate zoonlief meer sommen goed heeft gaan de ballonnen sneller omhoog. En dan slaat de paniek toe, want stel dat hij een foute ballon aanklikt. 

 
Natuurlijk gebeurt dat en zijn de rapen gaar. Boos en gefrustreerd en met grote onzekerheid gooit hij het bijltje erbij neer.  Helemaal in paniek geeft zoonlief aan dat hij geen spel meer wil spelen. Maar hij moet, want wij willen zien waar de schoen precies wringt.

Het wordt ons helemaal duidelijk als hij sommen moet maken met een tijdklok erbij. Hij presteert vrijwel niets omdat zijn oog alleen maar gericht is op de tijd die maar doortikt. De paniek slaat opnieuw toe en zoonlief stopt er mee. 

Zolang er geen tijdsdruk op staat en hij zich dus maar op een ding behoeft te concentreren gaat het uitstekend. Maar zodra er meerdere dingen van zoonlief worden verlangd (tijd en prestatie) slaat de paniek toe, loopt zijn hoofdje vol en slaat hij vast.

Belangrijke aandachtspunten om mee te nemen in het onderzoek zijn paniek, onzekerheid, perfectionisme en faalangst.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat zijn zeker aandachtspunten! Amber heeft zou ook in de war raken, denk ik ( niet in paniek )en constant op de tijdklok letten in plaats van de sommen doen.
Ik vind je blog erg sterk en ja, je schrijfstijl is perfect. Heel veel sterkte.

Jolanda zei

Zelf kan ik er niet goed tegen als mensen mij op de vingers kijken bij iets waarvan ik vind dat ik het niet goed kan, dus kan ik me zijn gevoel voorstellen.
ADHD en intelligentie hebben bij mijn weten niet echt met elkaar te maken. Iemand kan heel intelligent zijn, maar door de ADHD wel geremd worden in zijn ontwikkeling.

Aline zei

Heel herkenbaar.. Onze dochter heeft ook zo'n last van tijdsdruk en stress.