dinsdag 15 januari 2013

Een topcijfer

Gespannen loop ik voor het keukenraam heen en weer. Het is half vier, hij zou inmiddels wel thuis moeten zijn. Dit helpt niet echt. Ik loop bij het raam vandaag en ga iets doen. Niet veel later sta ik weer voor het raam, maar ook dan zie ik zoonlief niet voorbij komen fietsen. Mijn geduld wordt aardig op de proef gesteld.

Net als ik weer weg wil lopen komt zoonlief aangefietst. Aan zijn gezicht kan ik niet zien of het goed is gegaan. Hij kijkt gewoon, niet blij, maar ook niet boos. Wat dat te betekenen heeft weet ik niet. Vol verwachting loop ik naar de achterkant van het huis en sta voor het raam als hij het tuinhek opendoet. Dan nog zegt hij niets. Hij heeft niet in de gaten dat ik vol verwachting op zijn cijfer sta te wachten.

Ik kan me niet meer inhouden en vraag: ‘En?’ Dan komt zoonlief los. Hij heeft maar een 8,5 gekregen en is behoorlijk teleurgesteld. Ik ben meer dan blij voor hem, maar zoonlief vindt het niets. ‘Maar, zeg ik, ‘als het een negen was geweest, was je ook niet tevreden, want dan had je gerekend op een 9,5 of niet?’


Hij is boos op een van de jongens uit de klas die een stom punt naar voren bracht. ‘Mam, hij zei dat ik te hard praatte en hij me daardoor niet goed kon verstaan. Dat is toch belachelijk.’ Ik kan niet anders dan toegeven dat dit een lichtelijk onhandig opmerking is. ‘Hij bedoelde vast dat je nasaal klinkt, omdat je zo verkouden bent, maar wist dat waarschijnlijk niet goed te benoemen.’, geef ik als antwoord. ‘Dan moet hij dat toord.  nasaal klinkt, omdat je zo verkouden bent, maar wist dat waarschijnlijk niet goed te benoemen.ch zeggen en niet dat ik ter hard praat en hij het niet kan verstaan. Hij is toch niet doof?’

Het is beter dit punt te laten rusten en me toe te spitsen op zijn topcijfer. Ik ben trots op hem en de beoordeling liegt er niet om! Hij doet alles uit zijn hoofd, heeft geen papiertje nodig. Maar de boekbespreking had 10 minuten moeten duren i.p.v. 7 minuten.  Dat had zoonlief ook gezegd, maar ik had het idee dat hij daar wel aan kwam. Alleen had meester de vragen die zoonlief de klas stelde niet meegerekend. Ach … wat geeft het, met zo’n cijfer niets te klagen vind ik.

Op naar het werkstuk en zijn spreekbeurt, maar nu eerst volop in de cito …

13 opmerkingen:

Mirjam zei

Zo, die is binnen, en die raakt hij niet meer kwijt. Wat een prachtcijfer zeg, een 8,5. Top prestatie.
Wel grappig dat hij zich dan om iets heel anders zo druk maakt en bijna niet blij kan zijn om zo'n mooi cijfer... Wat zul je trots zijn op hem...
Ik wens je een fijne winterse dag,
Lieve groet,
Mirjam

Puck zei

Ik vind een 8,5 een prachtig cijfer. Soms heeft een kind een bepaald cijfer in zijn hoofd, en vergeet dat wat hij heeft gekregen toch ook héél mooi en knap is... Even laten bezinken dan is hij er misschien toch wel een pietsie trots op.

Groetjes, Puck

Mirthe Duindam zei

Geweldig toch! Een mooie prestatie.
Groetjes, Mirthe

Mirjam zei

Ik herken die reactie wel, onze oudste reageert precies zo, en het ligt soms óók aan een ander;) Binnenkort word ze uitgebreid getest omdat er al enige tijd zorgen zijn rondom haar gedrag. Ik ben benieuwd!
De huisarts zei onomwonden adhd, het zou kunnen, we wachten af...

Gerda zei

Hoi Mirjam,

Ik kan helaas niet bij je reageren. Maar bedankt voor je reactie! Ik ben benieuwd hoor als je dochter wordt getest! Laat je het me weten? Ik weet dat het best spannend is, maar dat er ook een hoop duidelijk wordt. Goed van je, gewoon eerst afwachten en dan wel zien.

Hartelijke groeten,
Gerda

Hilde zei

'maar' 8,5! vreemd dat hij daar niet volledig mee tevreden is hé. hij had zijn lat waarschijnlijk hoger gelegd. hem blijven aanmoedigen is de boodschap!
groetjes, Hilde

Odette zei

Een 8,5. Een prachtig getal. Maar je zoon had zich wat anders voorgesteld en er zeer veel werk in gestopt. Dan is er teleurstelling. Wat jammer. Want een 8,5 is een prachtcijfer... daar komt hij vast nog achter.

Aline zei

Prachtig cijfer. 'Wij' gaan donderdag!

Patrycja Photography zei

Very cool blog. Interesting posts. ;)
Nice atmosphere guests with you here on the blog. ;]
Yours. Have a nice day. !

Follow me on facebook fanpage
I'm very concerned about this, please. :)
https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856

Anoniem zei

Geweldig zeg een 8,5! Euh....dat hij zelf teleurgesteld was met dat cijfer kan ik me iets bij voorstellen, ik had dat ook altijd op school. Wilde alleen maar tienen ;-)

Groet,Marga

Dietmut zei

leuk verhaaltje, en jullie kunnen trots zijn.
Groetjes, Dietmut

Wirosaraphylla zei

Whow wat een geweldig cijfer. Jammer dat hij er niet zo tevreden over is.
Ik moet zeggen dat hij goed reageerde over die ander die van mening is dat hij te hard praat. Hoe goed jij het verwoorden over het nasaal praten. Jammer genoeg kunnen kinderen niet altijd goed de omschrijving vinden van wat ze nu werkelijk bedoelen.
Hopelijk is hij het voorval snel vergeten.
Ik heb me aangesloten bij je blogje en ben je dankbaar voor je berichtje bij mij.
Groetjes en wijsheid gewenst.
Liefs
Wil

Anoniem zei

Heel goed cijfer zeg! Domme opmerking van de leerkracht. Zou ik iets anders gezegd hebben. Spannend, de cito ...