maandag 2 december 2013

Is ADHD een fabeltje?

Steeds vaker wordt medicatie bij kinderen met ADHD ter discussie gesteld. Is het wel goed voor mijn kind? Wat zijn de bijwerkingen? Wat zijn de gevolgen van het slikken van de medicatie voor mijn? Kun je de ADHD van je kind als ouders door middel van de opvoeding niet oplossen? Ligt het werkelijke probleem niet gewoon bij de ouders? ADHD is toch gewoon een modeverschijnsel? Je kind is gewoon druk, onrustig, impulsief en vervelend. Dit valt toch prima op te lossen met een cursusje? Genoeg experts die zich aanbieden en zeggen dat zij de oplossing hebben voor de ADHD van je kind en dat dat prima te verhelpen is.

Onzin, echt onzin! Ja het is waar, daar hoeven we geen ingewikkelde theorieën op los te laten, dat weet iedereen. De multimedia en alles wat ook maar met een schermpje te maken heeft en overmatig op dat schermpje beweegt geeft onrust aan je kind. Dat kun je zelf thuis proberen. Geef je kind de hele week geen telefoon, IPad, tv, Playstation, Wii of iets dat er ook maar op lijkt en je merkt dat je kind zijn eigen creatieve brein aanboort om zichzelf te vermaken en dus z’n energie kwijt kan met als gevolg dat je kind rustiger wordt.

Is dat de oplossing dan? Nee natuurlijk niet. Elk kind moet mee in de drukke ingewikkelde individualistische wereld waarin we ons nu bevinden, waarin prikkels gewild dan wel ongewild op hen afkomen. Dat moet er een keer uit. Alles moet verwerkt worden. Het ene kind wordt stil, de ander slaapt veel, weer iemand wordt chagrijnig en mijn kind krijgt energie.

Medicatie is voor hem noodzaak. Zonder medicatie is het een warboel in zijn hoofd. Daar kan hij prima mee leven, maar zijn omgeving denkt daar soms anders over. Op school heeft hij medicatie nodig om broodnodige concentratie op te kunnen brengen en zijn werk te doen. Voor mijn kind is dat genoeg, maar dat is niet voor ieder kind de oplossing.

Eigenlijk wil ik gewoon zeggen … oordeel niet te snel, maar ga het gesprek eens aan met iemand die ADHD heeft of ouders die een kind hebben met ADHD. Als je geen ervaring hebt, heb werkelijk geen idee hoe de wereld van iemand met ADHD in elkaar zit. En ook dat is voor elk mens (en ook voor elke persoon met ADHD) verschillend.


4 opmerkingen:

Mirjam zei

Goed zo! Zeg het nog maar eens! Het is o zo makkelijk om te oordelen en te veroordelen. Zo makkelijk om met dat vingertje te wijzen... Mensen weten het niet en blijkbaar willen ze het ook niet weten, hoe moeilijk het leven soms kan zijn met een beperking. Hoe meer er over gesproken wordt hoe beter we er mee om zullen kunnen gaan, maar er is duidelijk nog een heel lange weg te gaan!
Ik wens je een heel fijne dag,
Lieve groet,
Mirjam

Arwin zei

Amen! Helemaal mee eens.

Ik heb je stukje meteen doorgestuurd naar mijn broer(tje). Hij is op het moment ook bezig met nadenken over medicatie, voor zijn zoon dan.

Groet,
Arwin

Dietmut zei

zoals bij zo veel anders ook, mensen oordelen vaak ofschoon ze geen idee hebben waarop ze oordelen, helaas. Wij moeten niet vergeten ons met respect te behandelen en daar hoort oordelen ook bij. Groetjes Dietmut

ADHD symptomen zei

Soms kan een gezonde dosis verstand wonderen doen ;)


ADHD symptomen