vrijdag 14 september 2012

Een fout met gevolgen

Manlief belt. ‘Heb je gezien dat meester heeft gemaild?’, vraagt hij. Nee ik heb nog niets gezien. Prompt zit er een bal in mijn buik. ‘Maak je nou niet gelijk ongerust.’, zegt manlief nog, maar ik hoor het al bijna niet meer. Als ik heb opgehangen loop ik linea recta naar de pc.


Zoonlief is sinds enkele dagen onrustig op school en meester maakt zich daar wat zorgen over. Ik mail terug dat ik na schooltijd wel even naar school kom om er over te praten.  Meester antwoord meteen dat dat prima is.

Om tien voor drie stop ik met werken, mijn gedachten zijn er niet helemaal bij. Ik ruim wat op in de keuken als mijn oog valt op het lege doosje Methylfenidaat (Ritalin) dat op de plaat van het fornuis ligt. Ik kijk nog eens, want er staat iets anders op dan Methylfenidaat. Mijn hart slaat een slag over als ik lees dat op het doosje Diazepam staat. Het dringt langzaam tot me door dat ik zoonlief al drie dagen Diazepam geef in plaats van Methylfenidaat.

De Diazepam was voor de rugpijn van manlief. Maar sinds dat over is ligt het doosje met nog een paar tabletjes werkloos in de kast. Het doosje ziet er precies hetzelfde uit als het doosje van de Methylfenidaat. Het doosje is nu leeg, omdat ik het zoonlief al een paar dagen gegeven heb. Logisch dat zoonlief zei dat hij zich zo onrustig voelde …

Als ik het meester vertel is een verder gesprek niet meer noodzakelijk. Want dat is natuurlijk! We moeten er samen om lachen. ‘Ohh’, zegt meester, ‘heb ik hem voor niets zo streng toegesproken.’ Ik kan hem een hand geven, want dat heb ik ook gedaan.

De doktersassistente belt me als ik met meester aan het praten ben. De Diazepam heeft geen gevolgen voor zoonlief. Het was ook een buitengewoon lage dosis, maar je weet maar nooit. Je kunt het maar even gecheckt hebben.

8 opmerkingen:

Mirthe Duindam zei

Ja, dat lijkt inderdaad wel op elkaar en in de hectiek van de dag kan ik me voorstellen dat het fout kan gaan. Gelukkig viel het allemaal mee toen het eenmaal duidelijk werd. Het is wel ook een rustgevend middel, maar dan moet de dosis misschien wat hoger zijn.
Groetjes, Mirthe

Dietmut zei

dat was even schrikken, maar gelukkig is alles goed verlopen. Het had ook anders kunnen lopen. Het zou je nooit meer gebeuren denk ik. Lieve groeten en fijn weekend, Dietmut

Mirjam zei

Hoi Gerda,
Wat zul je in eerste instantie geschrokken zijn, toen je er achter kwam dat je de verkeerde medicatie aan je zoon had gegeven. Gelukkig was het dus niet erg.
Op mijn werk geef ik aan zeven clienten ook dagelijks medicatie. Die is voor het grootste gedeelte van tevoren al uitgezet hoor, maar het zou toch kunnen dat je het verkeerde zakje aan iemand geeft. Dat is toch een heel nare gedachte... Gelukkig is het me nog niet overkomen.
Ik wens je een heel mooie zondag,
Lieve groet,
Mirjam

Antoinette zei

Wat een schok! gelukkig heeft het geen gevolgen, behalve dan voor de meester en zoon zelf. Nu maar weer snel op de oude koers verder he!

Hilde zei

Hoe ongelooflijk dom en onverantwoord van de farmaceutisch firma dat ze doosjes met een totaal ander medicijn er zo gelijkend laten uitzien. ik denk dat er op die manier, ook met andere medicijnen, al veel vergissingen zijn gebeurd! gelukkig had het voor zoonlief geen nadelige gevolgen!

Fokelien zei

pppffff... ondanks dat het er met koeieletters op staat.. inderdaad heel erg op elkaar lijkend! Heel herkenbaar, je grijpt een doosje, en je let niet meer op de letters... ik ga nu direct es kijken naast welke doosjes onze medicinet staat...

Sagita zei

Op het filmfestival in Utrecht is de film: Brammetje Baas te zien. Bijzondere film over een bijzonder jongetje. http://www.filmfestival.nl/publiek/films/brammetje-baas

Anita zei

Hahaha ... moet er wel even om lachen hoor !!!
Heel herkenbaar dit ;-)

Er zit natuurlijk best verschil in de doosjes en zo zijn er nog veel meer soortgelijke doosjes in de handel. Punt is gewoon dat je per ongeluk de verkeerde hebt gegeven. Dát kan gebeuren en behalve flink geschrokken en een onrustige zoon (niet zo vreemd) is dit gelukkig goed afgelopen.

Toen dochterlief nog maar 3 maanden bij ons was (ze is met 2 1/2 jaar geadopteerd) kreeg ze via de huisarts een hoestdrankje. Je kent die wel met zo'n dopje erop met maattabelletje. Ik had niet goed gelezen of dacht dat het niet goed kón zijn (veel te weinig in zo'n dopje) en heb haar achteraf de dubbele dosering gegeven. Eén van de bijwerkingen was al slaperigheid !!! Toen ik het in de gaten had helemaal in paniek manlief gebeld. Die heeft de huisarts gebeld en die op zijn beurt toch maar voor de zekerheid de kinderarts. Behalve dat ze veel slaap zou hebben kon het niet echt kwaad. Nouh en dat hebben we geweten. Het kind heeft de hele dag als een blok geslapen !!!!! Ik telkens controleren natuurlijk. Nouh ja achteraf kun je er wel om lachen maar op dat moment niet ;-)