zaterdag 5 november 2011

Een gesprek en verder onderzoek

Enkele dagen na de IQ test worden we weer verwacht bij de therapeut. Ze vraagt ons naar de geschiedenis van zoonlief. Het verloop van de zwangerschap, hoe zoonlief was in mijn buik, als baby en zijn verdere ontwikkeling . Alle belangrijke details moesten wij uit ons geheugen opdiepen. Dat viel even niet mee. Totdat we op gang kwamen, toen wisten we het een na het ander te vertellen. We vertelden zoveel mogelijk, bang dat we waren belangrijke details te vergeten.

Als het gesprek ten einde loopt, willen we graag weten hoe zoonlief de IQ test heeft gedaan. De therapeut zegt er niet veel over, alleen dat het IQ van zoonlief prima in orde is. Stiekem zijn we opgelucht. Wat wij al wel wisten, bevestigt de therapeut. Aan de verstandelijke vermogens van zoonlief mankeert niets. 

We werden alleen wat onzeker gemaakt door de grote discrepantie tussen de tussentijdse toetsen en de citoscores. Manlief was vrij zeker over het IQ van zoonlief. Ik was toch wat onzeker, doordat zoonlief thuis prima resultaten boekte, maar het op school niet tot uitdrukking leek te komen. Ook juf wist zich niet goed raad en was wat onzeker. Mede doordat zoonlief de cito’s later, alleen, over mocht doen en deze goed maakte! (Leuk detail: hij wist precies op te noemen welke fouten hij eerder had gemaakt.)


Een week na de IQ test breng ik zoonlief opnieuw naar de therapeut. Zij doet allerlei testen met hem. Ik ga ondertussen weer koffie drinken bij mijn ouders. (Ik schrik, mijn moederlief zit aan de tafel, maar eigenlijk is dat al teveel. Ze weet naar de bank te komen, waar ze uit moet rusten.) Een week later, op de dag dat wij de resultaten van het onderzoek zouden horen, overlijdt mijn moeder. We stellen de afspraak uit …

6 opmerkingen:

Eefies day zei

Fijn day je even bij me langs kwam, je verhaal is zo mooi beschreven ondanks wat er allemaal met jullie gebeurt is in een jaar, ik heb even teruggelezen.
Wat een schok dat je moeder overleed, is het langgeleden? Alles moet een plekje krijgen ook dit, ik wens jullie heel veel sterkte!!!
Als je tijd hebt moet je de blog van Anna Marie eens lezen, Hoofdzaken, de moeite waard.

Voor nu een goede zondag!

Lieve groet,
♥Eefie

Eefies day zei

Hoi Gerda, hier komt ie dan..http://freya1976.blogspot.com/
Anna Marie schrijft ook over haar gezin, autisme, adhd, gewoon goed om elkaars verhalen te lezen, maar ook voor info en steun...


Groetjes,
♥Eefie

Anoniem zei

Hey lieve Gerda ik voel het .... overal dus kippenvel! Liefs Cristien.

Anoniem zei

Is het vreemd om dit te schrijven? Dat van je moeder ...

Mirjam zei

Och Gerda,
Ik had natuurlijk al gelezen dat je moeder recent was overleden, maar als ik het nu zo zie staan, schrik ik er zelf toch ook van. Wat naar allemaal. En dit is dus nog niet zo lang geleden gebeurd... Echt tijd om te verwerken heb je niet, met alles wat er om je heen gaande is... Neem je hier wel ook de tijd voor, net als je zoon, ben je zelf ook heel belangrijk hoor...
Lieve groetjes,
Mirjam

Mirjam zei

p.s. De spreuk van Loesje vind ik zo ontzettend goed. Wilde ik je toch nog even zeggen...
Liefs,
Mirjam